admin/ 21 júna, 2015/ Aktuality

P1160369V obci Hankovce je už dobrou tradíciou usporiadanie folklórnych slávností a nebolo tomu inak ani teraz. Hovorí sa, že do tretice všetko najlepšie a naozaj sa podarilo! Pod záštitou Obce Hankovce v spolupráci s FS Lazanka, HOS Bardejov a Matice slovenskej bolo v nedeľu 14. 6. 2015 všetko pripravené na uskutočnenie 3. ročníka folklórnych slávností v miestnom parku.
Error loading file
Chvíľu pred začiatkom nám však počasie pripravilo nemilé prekvapenie v podobe nečakanej búrky a silného dažďa. Asi po hodinke, akoby malým zázrakom sa obloha pomaly vyjasnila a s časovým posunom, ale predsa pripravený program celý prebehol až do úspešného konca. Ani diváci a poslucháči nedali na seba dlho čakať a za ich bohatej účasti a potlesku postupne vystúpilo 7 folklórnych súborov: FS Kurimjan z Kurimy, DFSk Čarnošinka z Nižnej Vole, Matičný klub heligonkárov z Bardejova, FS Čerhovčan z Bardejova, FS Šafolka zo Zlatého, FS Topľan z Giraltoviec a domáca FS Lazanka z Hankoviec.
Po úvodnom vstupe moderátorky Gabriely Balážovej, ktorá svojim slovom sprevádzala celý program, prítomných hostí aj domácich divákov v krátkom príhovore pozdravil a privítal p. starosta obce Ján Grega-Jakub. Nezabudol vyzdvihnúť dôležitú a hlavnú myšlienku celého podujatia a to je predovšetkým šírenie ľudovej kultúry, tradícií a ľudových remesiel s dôležitosťou na zachovanie v pamäti aj pre budúce generácie. Ako potvrdenie toho hneď na úvod sa krátkym programom predstavili žiaci miestnej základnej školy. Krásnymi piesňami vystúpili dievčatá a sólistka N. Baňasová, a malý „stary parobek“ O. Ilčisko pobavil prítomných slovom aj piesňou. Tancovalo sa a spievalo v plnom prúde a postupne pribúdalo poslucháčov aj divákov z rôznych kútov okolia. Medzi jednotlivými vystúpeniami si ľudia mohli pozrieť v uličke remesiel prácu rezbára, či kováča, ale aj zakúpiť si pravý včely med, či medovinu, alebo rôzne iné občerstvenie. Skvelú atmosféru podporil aj „Ander z Košíc“ alias F. Dančišák, žiak 5. ročníka. Dobrými vtipmi prítomných pobavil aj rozosmial.
Hlavným hosťom celého podujatia bola Ľudová hudba Stana Baláža z Raslavíc, ktorí prijali pozvanie a svojim skvelým muzikantským umením bavili zúčastnených až do večera a tým urobili za celými slávnosťami úžasnú bodku.
Pre vytrvalých zábava pokračovala aj po oficiálnom ukončení podujatia pri hudobnej skupine MODET z Hankoviec.
Poďakovanie patrí každému kto akýmkoľvek spôsobom prispel a pomohol, aby sa folklórne slávností mohli uskutočniť. Diváci zažili vynikajúcu atmosféru. Veľká vďaka patrí aj sponzorom, ktorí podujatie podporili.
Hovorí sa, že po každom daždi vyjde slnko a v ten deň v Hankovciach vyšlo . Preto aj po takýchto skúsenostiach sa už teraz tešíme na ďalší ročník folklórnych slávností v našej obci.

FOTOGRAFIE …kliknite pre zobrazenie

Share this Post